egoistic.ro Însemnări din capitalism

18Jun/122

Câtă responsabilitate (!?)

Leveson Inquiry (ancheta Leveson) este o anchetă publică în practicile, cultura și etica presei britanice (dacă s-ar întâmpla asta și în România ar scăpa de un efort pe cineva), inițiată de premierul David Cameron ca răspuns scandalului de proporții News Of The World și a șantajelor din spatele multor "exclusivități". Sună bine până aici dar partea ironică e că însuși prim ministrul a fost audiat - și nu a fost cea mai plăcută situație pentru el - pe tema relațiilor sale apropiate cu un editor (Rebekah Brooks) care i-a trimis un mesaj compromițător a cărui natură rămâne de stabilit: "cu siguranță suntem în asta împreună". O dovadă de verticalitate a anchetatorilor o reprezintă și audierea foștilor prim-miniștri britanici. Așa se întâmplă în Marea Britanie azi, există câteva dovezi, câteva zvonuri și încep audierile; susțin în continuare că este foarte greu să ajungi în vârful politicii fără să te compromiți și asta o demonstrază.

În România în schimb, actualii sau foștii demnitari de nivel înalt nu au dat și nu vor da curând socoteală pentru ceea ce au făcut (având ca rezultat: România, a doua cea mai săracă țară din Europa, și merge tot mai prost); vă amintiți cu siguranță episodul din 2004 când Miron Cozma era să fie grațiat din greșeală, prin decret prezidențial, (posibil) ca semn de mulțumire pentru 13 iunie 1990. În aceeași idee zilele astea: după repetate scandaluri de plagiat la adresa miniștrilor educației propuși (este încă interimat acolo!?) în noul guvern PSD-PNL-PC consiliul de etică e schimbat în mod hilar la câteva ore înaintea unui vot în cazul Mang; cultura e supusă și ea politizării (rușinică Mircea Diaconu, by the way), iar premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat.

Vorba lui Vlad Petreanu: mizeria abia începe; aș mai adăuga: și când începe pare că nu se mai termină.

Postat de către Daniel Andreș

Comentarii (2) Trackback-uri (0)
  1. Criza valorilor culturale e un fenomen bi-polar. Mai exact, nu e vorba doar de cel care emite forme fără fond, ci și de cei care le recepționează.

    Ce vreau eu să spun este: De ce dracu ne pasă de plagiat, în loc să le omorâm familiile și să le spurcăm fântânile?


Lasă un comentariu

(required)

Nici un trackback încă.