egoistic.ro Însemnări din capitalism

27Jun/129

Colectează selectiv

Un prieten s-a decis că ar fi bine să-și colecteze selectiv gunoiul. Au venit gunoierii și omul a început să le explice:

- Aici am strâns plastic și metal, și arată spre un sac galben.
- Îhîîîî, îi răspunde cu un rânjet gunoierul în timp ce ia sacul și îl aruncă în mașina de presat gunoiul.
- Aici am strâns hârtie și carton, și arată spre un sac albastru.
- Îhîîîî, a fost din nou replica gunoierului în timp ce arunca sacul lângă celălalt în presă.
- Și în final aici am colectat sticla! arătând un pic cam dezorientat spre sacul verde.

Toți cei trei saci s-au presat în același timp, același container spre nemulțumirea crescândă a prietenului meu.

Pentru educarea societății civile în privința colectării selective blogalinitiative.ro a pornit o campanie de promovare "colecteaza selectiv", despre care puteți găsi mai mult aici: http://www.colecteazaselectiv.ro/

Câteva detalii despre campanie:

- Campania se desfasoara la punctele de colectare între 25 iunie si 28 iulie.
- Punctele de colectare selectiva din orasele care participa la campanie se gasesc aicihttp://www.ecoromambalaje.ro/harta_colectare_selectiva.php
ATENTIUNE:
“punct de colectare” = containere galbene, albastre, verzi pentru colectare selectiva.
- Cei care vor aduce la punctele de colectare minim 10 deseuri de ambalaje vor primi un tichet răzuibil pe care va scrie fie “Castigator” (pix din carton reciclat, un evantai, o bratara reflectorizanta pentru biciclisti, o minge de plaja, un frisbee, magneţi de frigider) sau “Continua sa colectezi selectiv“. Toate tichetele razuibile au un cod unic de identificare. Acest cod trebuie inscris pe siteul www.colecteazaselectiv.ro sau trimis prin SMS la 1899.
- Marele premiu este un Ford Ka, ce va fi castigat prin tragere la sorti dintre cei care introduc codul de identificare de pe tichete pe colecteazaselectiv.ro sau care trimit SMS la 1899
- Lista oraselor care participa in actiune : Alexandria, Satu Mare, Sibiu, Slobozia, Baia Mare, Craiova, Ploiești, Focșani, Roman, Arad, Deva, Mediaș, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Tulcea, Târgu Mures, Zalău, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, precum si sectoarele 1, 2, 3, 6 din Bucuresti.

Sugestia mea este ca pe lângă asta să cerem niște modificări legislative care să impună firmelor de colectare a gunoaielor colectarea selectivă, adică eforturile ca cel al prietenului meu să nu fie futile.

Postat de către Daniel Andreș

Comentarii (9) Trackback-uri (0)
  1. Foarte buna campania iar daca numarul lor s-ar immulti ar fi teribil de bine… avem nevoie de curatenie generala…

  2. Asa ceva e absolut obisnuit in tarile normale, dar la noi vad ca sunt necesare campanii pt educare

    –Cu drag, Felicia
    goodgamefelicia [.] word press [.] com

  3. Nu merge la noi treaba cu gunoiul selectat… trebuie mai intai schimbata mentalitatea.

  4. In oradea e obligatoriu asa ceva, nu-l colecteaza daca nu e adunat separat :)

  5. Tin minte cand eram copil, mi-am rugat parintii sa nu mai arunce hartia la gunoi, am adunat in garaj 100 de kg de hartie si cand le-am dus la un centru de colectare mi-au zis ca nu cumpara hartie(desi erau obligati) pentru ca nu aduce nimeni. Asa trist am fost, dupa ce am adunat 1 an hartie, a trebuit sa o duc la container. Acum cei mai ecologisti dintre romani sunt tiganii care colecteaza pet-urile din gunoi, eu le presez si le adun intr-o plasa, iar cand e plina o arunc langa tomberon, dupa care o iau tiganii. E trist ce se intampla in tara, au fost amplasate niste containere cilindrice pentru a colecta selectiv, iar dupa ce oamenii au umplut containerele selectiv a venit o masina si le-a pus toate la un loc si le-a dus la groapa de gunoi, de atunci sunt sceptic cu actiunile de la firmele de salubritate.

  6. In alte tari reciclarea e privita ca o mina de aur, sunt bani grei in aceasta industrie… ce e trist la noi e ca nici măcar minele de aur nu sunt exploatate corespunzător, ce sa mai zici de “gunoaie”… Sa speram ca e un început pozitiv prin care firmele de colectare sa poată vedea “aurul verde”


Lasă un comentariu

(required)

Nici un trackback încă.