egoistic.ro Însemnări din capitalism

1Jul/120

Scandal în sistemul bancar – cauzele crizei

UK e cu siguranță locul în care, în cazul unei ilegalități într-o organizație, se pornește o anchetă în toate organizațiile similare și implicate. A izbucnit un scandal în Barclays (una dintre cele mai prestigioase bănci din lume) în urma dezvăluirii unor practici de influențare a profitului (prin modificarea indicilor Libor și Euribor - economiștii știu despre ce vorbesc).
Discuții între angajați în vederea falsificării datelor:
- Am modificat... pentru tine [...]
- Îți rămân dator... deschid o sticlă de Bollinger

Aceasta se presupune că e procedura care i-a ajutat să trecă peste criză și să facă profit (e un șir lung de explicații, știu:-) ), însă la descoperirea ei s-a aplicat o amendă de 290 de milioande de lire sterline (aproximativ 1.6 miliarde de RON) și au pornit anchete și în alte bănci precum HSBC, Citygroup, RBS.

Prin vocea liderului laburist Ed Miliband se cer anchete penale: "nimeni nu a mers la închisoare pentru criza financiară. De ce dacă furi bunuri în valoare de 50 de lire mergi direct la închisoare, iar pentru că falsifici, minți și păcălești sistemul ca să câștigi milioane, scapi ușor [...]". Știam câte ceva despre cauzele crizei financiare de acum 4 ani, însă acest scandal aduce la lumină lucruri noi (această practică a avut loc încă din 2005), mult mai veridice - zic eu.
Îmi permit să fiu de acord cu ceea ce spune domnul Miliband: de ce vinovații pentru criza din 2008 nu fac închisoare?

Vorbind de anchete și închisoare, mă uit acum cu tristețe spre România, unde nimic nu este investigat cum trebuie, ilegalitățile sunt la ele acasă- vorba aceea, iar scena politică face loc doar mediocrităților și oamenilor mizeri. Când oamenii politici români sunt preocupați de războaie personale, traseism și oportunism, eu de ce să merg la vot? De ce să-i legitimez mai departe să nu-și facă treaba? Vă imaginați cum privește restul lumii tot teatrul ăsta?

PS: Zicea cineva că imaginea de mai sus aparține Reuters, însă nu mi-am putut confirma.

Postat de către Daniel Andreș

Filed under: rutină Comentariu nou
Comentarii (0) Trackback-uri (0)

Nici un comentariu încă.


Lasă un comentariu

(required)

Nici un trackback încă.