egoistic.ro Însemnări din capitalism

16Jul/128

Sovietele nu au dispărut

SOVIÉT, soviete, s. n. (În fosta U.R.S.S.) Organ al puterii de stat centrale și locale format din deputați aleși de cetățeni. [Pr.: -vi-et] – Din rus. sovet. - dexonline.ro

În teorie e un element de conducere democratic. Istoria însă a demonstrat că la umbra "voinței poporului" manevrată și interpretată de un grup de interese nu se petrec lucruri lăudabile; nu când se spun minciuni la tot pasul, nu când se găsesc scuze penibile la faptul că restul lumii (presa internațională, oficialii europeni) are îndoieli.

Azi, USL își argumentează acțiunile prin "voința poporului" deși prea multe elemente le dau de gol relele intenții și nepriceperea. Prim-ministrul în exercițiu, Victor Ponta, a declarat la Bruxelles că referendumul se va desfășura într-un fel, la București a declarat altceva. Președintele intermar, chiulangiul Crin Antonescu (vedeți pe ultima pagină, ultimul loc) spunea că nu e nici o listă cu cerințe de la Bruxelles, în același timp Ponta spunea că a trimis răspunsuri la această listă. Și își motivează în fața lumii acțiunile că vor doar să facă voia poporului, dar prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul.

Ca să ajute la exprimarea voinței poporului USL a redus secțiile de votare din diaspora, astfel în Afghanistan sunt 8 secții de votare pe când în SUA 4 (față de 32 în 2009).  În Dublin trăiesc cca 80 de mii de români, dar nu au secție de votare.

Ion Iliescu (o emblemă sovietică) spune că "e realist ca referendumul să se desfășoare pe două zile" (și noaptea dintre ele - îmi permit să adaug), plan simplu de explicat cu sintagma noaptea e sfetnicul hoțului.

Îndrăznesc să am îndoieli vis-a-vis de voința poporului, mai ales când conducerea este formală și este asigurată de marionete, gen plagiatori sau chiulangii; ratații nu prezintă încredere și sunt tratați ca atare, dar sovietele n-au dispărut încă.

Postat de către Daniel Andreș

Comentarii (8) Trackback-uri (1)
 1. pe varianta ultra democrata (modelul Germaniei de ex.) ar fi fost si mai simplu
  era demis din start de către parlament.
  Preşedintele federal nu este ales direct de popor

  • Tot în varianta ultrademocrată și-ar da demisia în caz de plagiat; și nu e ales de oameni gen Voicu sau Voiculescu.
   În varianta ultrademocrată nu-și permite nimeni marionete.

 2. Nu e obligatoriu nici la ei, depinde de sorici :)
  Nu despre asta e vorba, pe o democrație veritabila, in 3 secunde era demis de parlament, scurt si la obiect, nu se mai ajungea la hai hai trageti roata mai flacai :P

 3. Mie mi se pare metoda ideala alegerea președintelui de parlament.
  E o chestie progresiva foarte inteligenta, membrii parlamentului sunt aleși de către cetățeni, iar mai departe parlamentul alege președintele.
  Cred ca ei știu mai bine cu cine pot lucra sau cine e mai bun pentru funcție.

 4. Nu cred ca o sa fie vreodată asa ceva pe la noi.
  sa nu cobesc, in nici un caz in viitorul apropiat.
  Noua ne plac complicațiile, cat mai multe si bani nu nemiluita dati pe tot felul de chestii care sa arate cat de tare e poporul, popor care trebuie satisfăcut in orgoliu cu ceva.
  Din start cade varianta logica pe care merg germanii, noi alegem parlamentari si in loc ca aia sa lucreze constructiv ami departe tot noi alegem si președintele, adică alegem cine cu cine sa se bată :) cam asta e stilul nostru

 5. Majoritatea suntem constienti ca presedintele nu trebuie ales de popor, dar nu stiu daca la noi intara va fi posibil asa cv..Nu renuntam prea usor la metahnele vechi…


Lasă un comentariu

(required)